Automaat olie verversen en spoelen zinvol ?

Long-life olie.

Bijna alle autofabrikanten gebruiken een LONG-LIFE olie in de transmissie. Bij BMW-modellen is dit ook goed zichtbaar d.m.v. een sticker op de olie pan. Omdat de olie onvoldoende ververst wordt vinden er vuil afzettingen in de versnellingsbak plaats. Maar de olie corrodeert met de tijd waardoor de viscositeit verandert en daarom problemen veroorzaakt. Dit is te herkennen als schokkend schakelen en trillen.

Verversings interval.

Een transmissie olie verversing wordt in ieder geval aanbevolen tussen de 80.000 en 120.000 km.

Onze aanbeveling is om bij 80.000 km ook het oliefilter te vervangen. Een olie verversing kan problemen voorkomen. Maar als de problemen er al zijn kunnen deze vaak niet verholpen worden door enkel de olie te vervangen.

Automaat problemen.

Meestal is het te laat als er zich al problemen voordoen. Dit komt omdat de storing vaak veroorzaakt wordt door versleten onderdelen zoals:

  • frictie-platen
  • zuigers
  • schakelventielen,
  • oliepomp
  • koppelomvormer.

De belangrijkste reden voor een beschadigde koppelomvormer is dat de slijtage limiet is bereikt. Maar als deze zogenaamde limiet bereikt is, dan gaat de koppelomvormer zeer fijn tot grof metaal en/of aluminium slijpsel produceren. Het slijpsel wordt afgezet in de volledige automatische transmissie waaronder in het oliefilter en de oliekoeler.  Zo wordt de werking van de ultra gevoelige controle kleppen, tandwielen en zuigers benadeeld. Maar op zo’n moment is een olie verversing in ieder geval niet meer effectief en kost het u onnodig geld.

Spoelen of flushen.

Maar wij verversen versnellingsbak olie op een speciale manier. Deze spoeling van de transmissie-oliekoeler moet zeer zorgvuldig gebeuren. Met 120-graden en pulserende bewegingen wordt de transmissie oliekoeler gedurende ongeveer 45 minuten gespoeld.  Zo kunnen wij zelfs het fijnste vuil verwijderen.

Voor een GRATIS diagnose van uw automaat, olie verversing, spoelen, revisie of reparatie kunt u contact opnemen met onze planning.

Autotransmission BV
Darwinstraat 2
6718 XR Ede / Gelderland

Tel.: 0318 525833
Fax.: 0318 527195

E-mail:info@autotransmission.nl

Written by

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: